суд

2021 кримінальних справ по ухиленню від мобілізації у 2023 році

На жаль, у зв’язку із повномасштабним вторгнення російської федерації на територію України та оголошенням загальної мобілізації, одним із “найпоширеніших” кримінальних правопорушень стало ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яке передбачене ст. 336 Кримінального кодексу України. Щороку кількість таких злочинів зростає, про це, в тому числі, свідчить статистика судів щодо розгляду матеріалів кримінального провадження.

Згідно статистичних даних, опублікованих на сайті судової влади України всього у 2023 році на розгляді в судах першої інстанції перебувало 2021 провадження, з яких 1847 надійшло у звітному році.

Зазначається, що кількість осіб, провадження щодо яких перебували в суді становить 2027.

За вказаний рік було всього розглянуто 1321 проваджень. У 1257 провадженнях постановлено вирок, з яких 390 із затвердженням угоди про визнання винуватості.

У 2-х кримінальних провадженнях відмовлено у затвердженні угоди та повернуто прокурору для продовження досудового розслідування, 2 провадження повернуто прокурору, 57 проваджень було закрито, а 3 направлено для визначення підсудності.

Загалом у 2023 році кількість засуджених осіб за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період становить 1242, виправданих – 6. Щодо 56 осіб кримінальне провадження було закрито, щодо 2 – відмовлено в затвердженні угоди і повернуто прокурору для продовження досудового розслідування, щодо 2 – повернуто прокурору, а щодо 3 – направлено для визначення підсудності.

На кінець 2023 року у судах залишилося 700 не розглянутих кримінальних проваджень щодо 704 осіб.

Звіт судів першої інстанції про розгляд матеріалів кримінального провадження проаналізовано юристом Громадського центру правосуддя Романом Лихачовим

Детальніше: звіт судів першої інстанції про розгляд матеріалів кримінального провадження


Роман Лихачов

Адвокат. Захист у кримінальних провадженнях. Отримання всіх додаткових виплат при звільненні, пораненні, в тому числі в судовому порядку. Оскарження результатів ВЛК. Супровід процесу звільнення з військової служби. Збільшення пенсій для військових.