грошова допомога

+2000 грн до “військової” пенсії кожному “військовому” пенсіонеру

Відповідно до обставин справи Головне управління Пенсійного фонду України неправомірно не виплачувало військовослужбовцю-пенсіонеру з 01 липня 2021 року доплату до пенсії згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року №713 «Про додатковий соціальних захист окремих категорій осіб» (далі – Постанова №713) в розмірі 2000 гривень.

Відмова обґрунтована тим, що у липні 2022 року чоловіку було проведено перерахунок пенсії, а згідно Постанови №713 у разі коли пенсія переглядалася (перераховувалася) після 1 березня 2018 року щомісячна доплата не виплачується, крім випадків, коли розмір пенсії після такого перегляду (перерахунку збільшився менше, ніж на 2000 гривень. Після проведеного перерахунку розмір пенсії звільненого військовослужбовця збільшився більше, ніж на вказану суму.

Розглянувши матеріали справи, суд зазначив, що підставою для проведення перерахунку пенсії є фактична зміна розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців та осіб, які мають право на отримання пенсії відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”, проведена на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, наділеного правом установлювати чи змінювати види грошового забезпечення військовослужбовців.

Верховний Суд в постанові від 08 листопада 2022 року у справі № 420/2473/22, зазначив, що перерахунок пенсії, проведений на виконання судового рішення з метою усунення порушеного права особи на належний розмір пенсії, право на отримання якої у особи виникло до 01 березня 2018 року, не є перерахунком пенсії у зв`язку із зміною складових грошового забезпечення чи інших показників основного розміру пенсії, тому військовослужбовці-пенсіонери мають право на щомісячну доплату до пенсії в розмірі 2000 грн. відповідно до Постанови № 713.

У зв’язку із наведеним, суд зобов’язав орган Пенсійного фонду України нарахувати та поновити щомісячну доплату до пенсії за вислугу років у розмірі 2000 гривень.

Рішення з Єдиного державного реєстру судових рішень проаналізовано юристом Громадського центру правосуддя Романом Лихачовим.

Адвокат

Роман Лихачов


Роман Лихачов

Адвокат. Захист у кримінальних провадженнях. Отримання всіх додаткових виплат при звільненні, пораненні, в тому числі в судовому порядку. Оскарження результатів ВЛК. Супровід процесу звільнення з військової служби. Збільшення пенсій для військових.